לימודי רפואה סינית
אודות הרפואה הסינית:
הרפואה הסינית הינה שיטת טיפול עתיקת יומין, ששורשיה נעוצים בפילוסופית חיים נטורליסטית. היא צמחה במקביל להתפתחות המסורת, התרבות ותפיסת העולם הסינית, ולכן הרפואה הסינית הינה חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מתפיסת עולמם של הסינים ושזורה ברקמת החיים בסין.
מקורה של שיטת ריפוי זו בפילוסופיה הדאואיסטית, הטוענת כי האדם הינו חלק מן הטבע ומושפע מחוקי הטבע באופן רציף ומוחלט, ועל כן עליו ליישמם בכל ההיבטים של חייו: באורח החיים, בתזונה ובפעילות היום-יומית. החיים הבריאים הינם פועל יוצא ישיר של זרימת אנרגית החיים (Qi) בצורה הרמונית, ולכן הדרך להבטיח בריאות היא לעודד ולתמוך באותה אנרגיה במגוון טכניקות ייחודיות, המבדילות את הרפואה הסינית מכל רפואה עתיקה אחרת.
למרות צמיחתה מתוך תפיסה פילוסופית, הרפואה הסינית היא שיטה פרקטית מאוד. הטכניקה העיקרית והידועה ביותר הינה הדיקור, אשר משתלבת עם טכניקות נוספות כמו תנועה, טיפולי גוף, רפואת צמחים ותזונה לצד המלצות לאורח חיים מאוזן; כל אלה בראי הפילוסופיה הסינית.
מאז העת העתיקה עסקו הסינים במחקר ופיתוח של מודלים אנרגטיים ע”פ חוקי הטבע, תוך התבוננות, הקשבה וקבלה של אותם חוקים. בדומה לחקירה מדעית בת זמננו, משכללים הסינים כל העת את המודלים שמשקפים מבחינתם את הצורה המושלמת של תנועת האנרגיה, בדומה למציאת נוסחה בחקירה מדעית והעמדתה למבחן.
אחד המודלים הבולטים הנו מודל ה-YIN וה-YANG.
זהו מודל שמייצג את תנועת האנרגיה בטבע המורכבת משני קטבים.
לדוגמה: YIN = גוף, אישה, לילה, ירח, חורף.
YANG = נפש, גבר, יום, שמש, קיץ.
הסינים תפסו כבר לפני אלפי שנים את הטבע, הקיום והיקום כולו כחוק בסיסי אחד, שפועל על ידי איזון מושלם בין שני קטבים. שני קטבים אלה נמצאים בתנועה מתמדת, באיזון הדדי, משלימים זה את זה, נובעים זה מזה, מכילים זה את זה ויחדיו יוצרים את השלם.
האיזון בתפקודו של האדם הוא ברמת הגוף והנפש, וכשהוא מופר נוצרת בעיה בריאותית. המטפל ברפואה סינית ישיב את האיזון בעזרת הכלים העומדים לרשותו: בתחילה יאבחן המטפל את מצב המטופל באמצעות תשאול מקדים (אנמנזה), אבחון מקיף (דיאגנוזה), אבחנת פנים, דופק, לשון, גוף וכד’. לאחר האבחון יחליט המטפל על דרך הטיפול וישתמש בכלים של הרפואה הסינית: דיקור סיני (אקופונקטורה), תזונה, צמחי מרפא סיניים, טיפול במגע (צ’י-קונג, טווינה, שיאצו) ועוד.
הרפואה הסינית היא רפואה שיטתית, אשר נחקרת ומתפתחת גם בימים אלה, הן בסין והן במערב. השימוש ברפואה הסינית במערב מתפשט ומתרחב, מאז נגלו בפניו סגולותיה הרפואיות המיוחדות. הטיפול ברפואה סינית מוכר ביחידות לרפואה משלימה של מוסדות רפואיים ציבוריים, ומטפלים ברפואה סינית משתלבים בעבודה בקופות החולים, בבתי חולים, במרכזי טיפול הוליסטיים ובקליניקות פרטיות.
• לימודי רפואה סינית בברושים כוללים בין היתר: לימודי דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, תזונה סינית, מקצוע מגע (טווינה או שיאצו)
לימודי רפואה מערבית בהיקף נרחב – כחלק מתפיסה אינטגרטיבית, הרואה את לימודי הרפואה המערבית כחלק בלתי נפרד מהרפואה המשלימה, כולל המסלול לימודי רפואה מערבית בהיקף נרחב של כ-570 שעות אקדמיות.
• הכשרה קלינית – במהלך 4 שנות לימודי רפואה סינית, יצברו התלמידים לפחות 100 טיפולי דיקור וצמחי מרפא ולפחות 130 צפיות קליניות.
בשנה א’ וב’ – מתנסים בטיפול אחד בשני, בשנה ג’ משתתפים בצפיות בקליניקה ומתחילים בסטאז’ קליני, בשנה ד’ סטאז’ בקליניקת המתמחים.
• מחקר – תלמידי שנה ד’ עורכים מחקר (סמינריון מונחה). בוגרי המגמה מסייעים גם במחקרים אותם מקיים בית הספר מעת לעת, במסגרת בתי חולים.
• כיתות אומן – כבר מהשלבים הראשונים ללימודים מתקיימות מספר כיתות אומן, שכוללות: קבלת מטופל ע”י מומחים בכירים בתחום, תשאול, אבחון וטיפול מול הכיתה.
• סיור במעבדת אנטומיה באוניברסיטת תל-אביב – כחלק מלימודי הרפואה המערבית, מתקיימת במהלך הלימודים גם צפייה בדיסקציה במעבדת אנטומיה באוניברסיטה.
• התפתחות אישית – כל סטודנט במסגרת התכנית לרפואה סינית מחוייב בכל שנות הלימוד בקורס התפתחות אישית, ללא תוספת תשלום (מדיטציה, טאי-צי’, צ’י קונג, יוגה, קראטה טיפולי ועוד).
• הרצאות אורח – כחלק מתכנית הלימודים מוזמנים הסטודנטים למגוון הרצאות העשרה בתחומים שונים.
• משלחת לימודים בסין – בכל שנה יוצאת משלחת לימודים לבית-החולים Guang An Men בבייג’ינג, במסגרתה מתקיימת התמחות והתנסות קלינית בבית החולים.
משך הלימודים:
מסלול לימודי רפואה סינית בברושים מתפרש על פני ארבע שנים. כחלק מתכנית הלימודים נלמד גם מקצוע טיפול במגע (שיאצו/טווינה – ע”פ בחירת הסטודנט). בתום שנת הלימודים הראשונה מקבלים הסטודנטים תעודת מטפל במגע בתחום אותו למדו – שיאצו / טווינה.
תכנית הלימודים של קמפוס ברושים היא מהרחבות והמקיפות בתחום בארץ ובעולם, כשהמרכיב המרכזי בה הינו ההתנסות הקלינית. התוכנית כוללת סך של כ-3,630 שעות אקדמיות, שהן 600 שעות בקירוב מעל לדרישות האגודה ודרישת חוק הדיקור של ועדת הכנסת להסדרת תחום הרפואה המשלימה בישראל. התכנית נבנתה ע”פ סטנדרטים בינלאומיים מחמירים.
תנאי קבלה:
• תעודת בגרות
• ראיון אישי
• מבחן התאמה
לימודי רפואה סינית בקמפוס ברושים מוכרים ע”י האגודה הישראלית לריפוי סיני מסורתי ובנויה בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים.
כל המסלולים המוצעים הנם מסלולים חוץ אקדמיים , ונלמדים במסגרת לימודי תעודה בלבד.
לבוגרי המסלול מוענקות 3 תעודות מטעם קמפוס ברושים, ביה”ס להכשרת מטפלים ברפואה משלימה, המועדון לספורט באוניברסיטת תל-אביב.
- תעודת מטפל במקצוע מגע (שיאצו/טווינה) בתום השנה הראשונה.
- תעודת מטפל/ת בצמחי מרפא סיניים.
- תעודת מטפל/ת מוסמך/ת ברפואה סינית.
חשוב לדעת! במקצועות המגע ניתן לעבוד כבר בתום שנת הלימודים השנייה.
צוות הוראה מלא
נועם עזרא – Dipl Ac ראש המגמה
אוסטרליץ- אגמי רז Dipl Ac
אור דיתי Dipl Ac
ארבל גלעד Dipl.Ac, C.H
בן בשט טלי Dipl Ac
בנעים תמי B.Sc, Dipl Ac
ברזילי גיל (PhD (Dipl CM IATCM, ETCMA
גוטמן מיטל (DIPL .AC & C.H. (I.A..TCM
גליקמן מיכה Dipl Ac
דרויאן פנינה Dipl Ac
הולר חולדאי דניאלה Dipl Ac
הורן מיכל Dipl Ac
חרות גל Dipl Ac
יוספוביץ ליאת Dipl Ac
יעקובי נעמי Dipl Ac
ישראלי פסי Dipl Ac
ליננברג ענת Dipl.Ac C.Hb
מור אסף (Dipl Ac. (I.A.TCM
מינדלין מאיה Dipl. Ac., C.Hbs
מנו דורין
מרגונינסקי צביקה
סגמן נדב Dipl Ac
סהר עמית Dipl Ac
סייג נרי Dipl Ac
סקוט טוביה Dipl Ac – ראש מגמה
פלמון ענת Dipl Ac
פעמון בלוטין שירה Dipl Ac
קורנר אייזן יעל Dipl Ac
קמחי דנה Dip T.C.M
קתאלי נדב Dipl. Ac, C.Hbs
רוזנבאום עדי Dipl Ac
רותם פריברגר קרן Dipl Ac
שור רוני Dipl Ac
שכטר אוהב Dipl Ac
שני יעל B.Sc. Dipl.Ac.
שניידמן עינת Dipl A
הרשמ/י עכשיו
מלא/י את הטופס ונחזור אליך עם הפרטים